ponedjeljak, 10. veljače 2014.

Doboš torta


http://kolacii.blogspot.com/2013/08/dobos-torta.html

POTREBNO JE

ZA KORU
10 jaja, 250 g šećera, 250 g brašna
ZA FIL 6 jaja, 200 g šećera, 200 g čokolade, 200 g putera
ZA PRELIV 13 kašika šećera

PRIPREMA

Umutite belanca sa šećerom, pa dodajte žumanca i brašno. Od ove smese na poleđini pleha ispecite šest tankih kora. Umutite cela jaja sa šećerom i kuvajte na pari. Dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte da se čokolada istopi, pa sklonite s vatre. Kad se masa ohladi, dodajte umućen puter, pa dobro sjedinite smesu i nafilujte tortu. Poslednju koru ostavite sa strane. Stavite šećer da se karamelizuje, pazeći da ne izgori, pa njime prelijte poslednju koru. Vlažnim nožem odmah utisnite linije tako da dobijete 16 trouglova. Isecite ih i poslažite preko fila, pa još malo ukrasite tortu.