Slastica kao iz bajke može biti i savršen poklon jer tortu sa cvjetovima lavande možete poželjeti i u najljepšem snu.
Sastojci
Za mirisni biskvit:
150 g Oštrog brašna Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr
1 žličica Praška za pecivo Dolcela Saznaj više na namirnici podravka.hr
60 g mljevenih badema
3 jaja
120 g šećera
1 Limun šećer Dolcela Saznaj više na namirnici podravka.hr
prstohvat soli
150 ml jogurta
50 ml maslinova ulja
Za mirisnu kremu:
400 ml slatkog vrhnja
1 vrećica Mljevene želatine Dolcela Saznaj više na namirnici podravka.hr
5 žlica vode
200 ml jogurta
200 g mascarponea
2 Limun šećera Dolcela Saznaj više na namirnici podravka.hr
1 žlica cvjetića lavande
100 g šećera u prahu
Priprema
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i mljevenim bademima.
Žumanjke, šećer i limun šećer miješajte dok ne dobijete pjenastu
smjesu, dodajte sol, jogurt, maslinovo ulje, brašno pomiješano s
bademima i praškom za pecivo te cvjetiće lavande.
Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izlijte u kalup za torte (Ø 24 cm) čije ste dno obložili papirom za pečenje.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 20-25 minuta.
Pečeni ohlađeni biskvit izvadite iz kalupa i maknite papir za pečenje, a potom biskvit ponovo vratite u kalup.
Kremu pripremite tako da slatko vrhnje izmiješajte električnom miješalicom u lagani šlag.
Sadržaj vrećice mljevene želatine pomiješajte s 5 žlica vode i
ostavite stajati 10 minuta. Zagrijte do vrenja da se želatina otopi.
Jogurt i sir izmiješajte, dodajte šećer u prahu i 1 limun šećer, cvjetiće lavande, pripremljenu želatinu te izmiješajte.
Na kraju umiješajte istučeni šlag.
Odmah izlijte preko biskvita prije nego se počne zgušnjavati i poravnajte.
Tortu ohladite oko sat vremena.
Dok se torta hladi pripremite hladni aromatični čaj.
U čašu stavite nekoliko cvjetića lavande, dodajte 1 vrećicu čaja limun limeta, zalijte vodom i ostavite stajati 8 minuta.