Sastojci:
1 l mlijeka
16 kašika šećera
1 dcl vode
4 kesice želatine (1 vrećica od 10 gr)
1 l slatkog vrhnja
300 gr mljevenog keksa (plazma)
100 gr bijele čokolade
200 gr čokolade za kuhanje
Priprema:
U šerpu staviti mlijeko, dodati šećer i kuhati dok ne provrije.
Posebno umutiti 1 dcl vode i želatin, te dodati ključalom mlijeku,
promješati i kuhati 1 minut. Zatim skloniti sa šporeta i ostaviti da
stoji u frižideru 8 sati dok se nedobije čvrsta pihtijasta masa (ja sam
ovo pripremila uvečer prije spavanja).
Umutiti slatko vrhnje u čvrst šlag, a potom dodavati kašiku po kaiku
pihtijaste mase koja se ohladila u frižideru (želatin i mlijeko). Sve
vrijeme mutimo mikserom umjerenim tempom, dok ne dodamo i zadnju kašiku
smjese.
Izmiksanu smjesu podjeliti na 3 jednaka dijela. U prvi dio dodati
mljeveni keks i izmješati kuhačom ručno…U drugi dio dodati rendanu
bijelu čokoladu (umutiti mikserom)…i u treći dio dodati čokoladu za
kuhanje koju smo prethodno otopili i izmješati kuhačom ručno!
Kalup za torte ili šerpu u kojoj pečete kore za tortu, obložiti
folijomi sipati prvo fil sa čokoladom za kuhanje, pa sa bijelom ribanom
čokoladom i na kraju dio sa mljevenim keksom.
Tortu ostaviti par sati u frižideru da se stegne. Zatim je okrenuti
na tanjur naopako i skinuti foliju. Tortu ukrasiti po vlastitoj želji…Ja
sam ugrijala malo čokolade i par kapi margarina i ukrasila je odozgo…