subota, 14. lipnja 2014.
Monro torta
POTREBNO JE
ZA KORE 8 jaja, 8 kašika šećera, 3 kašike kakaoa, 5 kašika oštrog brašna, 150 g mlevenih oraha
ZA FIL 5 jaja, 200 g šećera, kesica burbon vanilin šećera, 250 g maslaca, 250 g seckanih oraha
ZA GLAZURU 100 g čokolade, 2 kašike tople vode, 60 g maslaca, 2 kašike ulja
PRIPREMA
Dobro umutite belanca i šećer, pa dodajte žumanca. Kad se smesa ujednači, lagano sipajte brašno pomešano s kakaom i orahe. Smesu preručite u okrugli kalup obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 stepeni dok kora ne počne da se odvaja od stranica kalupa. Ohlađenu koru presecite na tri jednaka dela. Za fil kuvajte na pari jaja i šećer. Kad počne da se zgušnjava, umešajte vanilin šećer i skinite s vatre. Penasto umutite maslac i sastavite s prohlađenim jajima, te umešajte seckane orahe. Filom premažite kore. Na pari otopite čokoladu i dodajte vodu. Zatim uz stalno mešanje postepeno dodajte maslac i ulje, pa prelijte površinu torte.