subota, 14. lipnja 2014.

Bijela dolina


 

POTREBNO JE

ZA I KORU 6 belanaca, 200 g šećera, kašika jakog sirćeta
ZA I FIL 12 žumanaca, 200 g šećera, 4 kesice pudinga od vanile, 1 l mleka, 250 g margarina
ZA II FIL 300 g čokolade, 250 g margarina
ZA DEKORACIJU 2 kesice želatina, 1 l mleka, 250 g šećera, 350 g šlag-krema od vanile


PRIPREMA


Umutite čvrst sneg od belanaca, pa dodajte, kašiku po kašiku, šećer i jako sirće. Smesu podelite na dva dela, pa prvi preručite u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni. Isto uradite s drugom polovinom smese. Za prvi fil umutite žumanca sa šećerom, pudingom od vanile i 100 ml hladnog mleka. Sipajte je u proključalo preostalo mleko i skuvajte gust krem. Penasto umutite margarin i sjedinite s ohlađenim kremom. Za drugi fil rastopite čokoladu s margarinom. Za dekoraciju razmutite želatin u hladnom mleku sa šećerom i kuvajte petnaestak minuta na tihoj vatri. Umutite šlag-krem od vanile i sjedinite s ohlađenim želatinom. Filujte ovim redom, kora, prvi fil, kora, drugi fil, pa je dekorišite šlagom sa želatinom.