subota, 14. lipnja 2014.
Grilijaz torta
POTREBNO JE
ZA KORE: 12 jaja, 12 kašika šećera, 3 kašike brašna, 360 g mlevenog grilijaža (160 g šećera, 200 g mlevenih oraha).
FIL: 5 jaja, 10 kašika šećera, 125 g čokolade, 250 g maslaca, 1 vanilin šećer.
GRILIJAŽ ZA POSIPANJE: 200 g šećera, 150 g seckanih oraha.
ZA GLAZURU: 150 g čokolade, 4-5 kašika ulja
Priprema:
Za grilijaž rastopite na tihoj vatri šećer kao karamel i dodajte samlevene orahe. Izručite na nauljeni tanjir i kad se ohladi sameljite. Za svaku koru umutite penasto 4 belanca, dodati 4 kašike šećera, 4 žumanca, kašiku brašna i 120 grama samlevenog grilijaža. Ispecite tri takve korice u četvrtastom plehu obloženom papirom za pečenje. Za fil mutite na pari jaja sa šećerom i vanilin šećerom, i na kraju dodajte čokoladu. Kad se fil ohladi, umešajte umućeni maslac. Posebno pripremite još jedan grilijaž za posipanje, tako što ćete rastopiti šećer kao karamel i ovog puta mu dodati seckane orahe. Sipajte na nauljeni tanjir i kad se ohladi usitnite, ali ne previše. Filujte korice pripremljenim filom i svaku obilno pospite grilijažom. Gornju koricu samo premažite filom, kao i celu tortu sa strane. Ostaviti tortu da se malo rashladi u frižideru, pa nanesite glazuru od čokolade. Ivice torte ukrasite preostalim grilijažom. Za glazuru od čokolade otopite na tihoj vatri čokoladu i ulje, izmešajte i nanesite dugačkim širokim nožem preko ohlađene torte. Za čokoladnu borduru umutite penasto 100 grama maslaca i 100 grama rastopljene čokolade, pa špricem sa zvezdastim otvorom dekorišite ivice i sredinu torte.