ponedjeljak, 9. lipnja 2014.

Cheesecake sa bijelom i tamnom čokoladom


Lagan, mirisan, aromatičan. Malo drugačiji cheesecake, smješten između dva biskvita koji pojačavaju ovu čokoladnu fantaziju. 

Sastojci

    Wow biskvit
     4 jaja
     200 g šećera
     70g maslaca
     70 g tamne čokolade
     60 ml mlijeka
     60 ml kipuće vode
     200 g brašna
     40 g kakaa
     pola praška za pecivo
     malo sode bikarbone i soli
    Kreme
     100 g bijele čokolade
     100 g tamne čokolade
     150 g krem sira (mascarpone, ABC ili Philadelphija)
     225 g kiselog vrhnja
     100 ml mijeka
     2 žličice ruma
     350 ml Dolcela 5+ šlaga
     1 vrećica želatine


Priprema

    Razdvojite bjelanjke od žutanjaka. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Tucite žutanjke i šećer dok se ne zapjene. Otopite čokoladu i maslac na pari ili u mikrovalnoj u nekoliko navrata po 30 sek. Dodajte smjesi žutanjaka kao i vodu i mlijeko. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i kakaom. Dodajte u smjesu i dobro izmješajte. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Kalup promjera 26 cm obložite papirom za pečenje ili dobro premažite maslacem. Ulijte smjesu, udarite nekoliko puta o podlugu da izađu mjehurići i pecite na 180°C oko 30 min. Provjerite čačkalicom da li je pečeno. Ostavite da se potpuno ohladi i prerežite na pola.

    Otopite bijelu i tamnu čokoladu u zasebnim zdjelicama. Ostavite da se malo ohladi. Namočite želatinu u hladnoj vodi i ostavite da omekša. Izmiksajte sir, kiselo vrhnje, rum i mlijeko. Razdijelite smjesu u dvije veće zdjele. U jednu dodajte bijelu a u drugu tamnu čokoladu. Dobro izmiksajte da se sve poveže pa dodajte pola količine prethodono tučenog šlaga u svaku posudu. Otopite želatinu na laganoj vatri (pazite da ne zakipi jer time gubi svojstva) te također dodajte po pola u svaku smjesu.

    Koru biskvita popršćite sa malo mlijeka, premažite polovicom bijele kreme, zatim polovicom crne i ponovite. Na vrh stavite preokrenutu donju koru biskvita. Ako ostavite malo od svake kreme njome možete ukrasiti tortu na vrhu ili to učinite sa još 1 dcl šlaga. Ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata ili najbolje preko noći. (coolinarika.com)