Sastojci za biskvit:
8 bjelanaca
150 gr secera
100 gr mljevenih przenih ljesnika
100 gr mljevenih oraha
2 vanil secera
ribana korica limuna
sok od pola limuna
Krem:
8 bjelanaca
150 gr secera
100 gr mljevenih przenih ljesnika
100 gr mljevenih oraha
2 vanil secera
ribana korica limuna
sok od pola limuna
Krem:
8 zumanaca
4 kasike secera
4 vanil secera
200 gr bijele cokolade
1,5 dcl vrhnja za slag
100 gr maslaca
Drugi krem:
2 dcl vrhnja za slag
100 gr mljevenih przenih ljesnika
100 gr mljevenih oraha
Jos potrebno visnje iz kompota i slag pjena
Priprema:
Umutiti bjelanca sa secerom i vanil secerom, uz dodavanje limunovog soka. U snijeg dodati koricu limuna, ljesnike i orahe, sve umijesati istresti na pek papir i ispeci. Koru podijeliti na dva dijela. Umutiti zumanca sa secerom i vanil secerom, kuhati zatim na pari oko 10 minuta pa u toplo dodati cokoladu i mijesati dok se ne istopi cokolada. Umutiti vrhnje pa ga dodati ohladjenim zumancima. Dodati maslac u sve i sjediniti. Umutiti vrhnje za drugi krem i u njega dodati orahe i ljesnike, sjediniti i poceti sa izradom snita. Staviti pola biskvita, pola prve kreme, pola druge kreme, visnje iz kompota, zatim ponovo biskvit, pola prve kreme, pola druge i visnje. Dekorisati sa slag pjenom.
Prijatno! (tortekolaci.com)
4 kasike secera
4 vanil secera
200 gr bijele cokolade
1,5 dcl vrhnja za slag
100 gr maslaca
Drugi krem:
2 dcl vrhnja za slag
100 gr mljevenih przenih ljesnika
100 gr mljevenih oraha
Jos potrebno visnje iz kompota i slag pjena
Priprema:
Umutiti bjelanca sa secerom i vanil secerom, uz dodavanje limunovog soka. U snijeg dodati koricu limuna, ljesnike i orahe, sve umijesati istresti na pek papir i ispeci. Koru podijeliti na dva dijela. Umutiti zumanca sa secerom i vanil secerom, kuhati zatim na pari oko 10 minuta pa u toplo dodati cokoladu i mijesati dok se ne istopi cokolada. Umutiti vrhnje pa ga dodati ohladjenim zumancima. Dodati maslac u sve i sjediniti. Umutiti vrhnje za drugi krem i u njega dodati orahe i ljesnike, sjediniti i poceti sa izradom snita. Staviti pola biskvita, pola prve kreme, pola druge kreme, visnje iz kompota, zatim ponovo biskvit, pola prve kreme, pola druge i visnje. Dekorisati sa slag pjenom.
Prijatno! (tortekolaci.com)