utorak, 8. srpnja 2014.

Torta Chefica

 
 
Sastojci biskvit x2:

    4 jajeta
    5 kašika šećera
    40 g čokolade za kuhanje
    1 kašika kakaa
    5 kašika mljevenih oraha
    2 kašike brašna
    2 kašike plazme (ili nekog drugog mljevenog keksa)

Sirup:

    100 ml vode
    100 g šećera
    1 vanilin šećer

Krema:

    170 g čokolade
    5 žumanaca
    3 bjelanca
    8 kašika šećera
    200 g putera
    100 g prah šećera

Glazura:

    100 g čokolade
    1 kašika ulja
 
Priprema Biskvit:

Odvojiti bjelanca od žumanaca. Umutiti bjelanca i 2 kašike šećera. Posebno umutiti žumanca i 3 kašike šećera. U umućena žumanca dodati otopljenu čokoladu, kakao, pa sve umutiti. Dodati mljevene orahe, brašno i mljevenu plazmu, pa sve sjediniti. Zatim, pažljivo dodati i snijeg od bjelanaca. Sipati u kalup, obložen papirom za pečenje. Peći na 180 C. Na isti način pripremiti još jednu koru.Sirup: Dok se biskvit peče, skuhati sirup. Sjediniti vodu, šećer i vanilin šećer, pa na laganoj vatri kuhati 1 minutu. Maknuti sa vatre, pa dodati 1 kašiku ruma (može i bez).

Krema:

Na pari umutiti žumanca i 5 kašika šećera. Dodati izlomljenu čokoladu. Kad se čokolada otopi, maknuti sa vatre. Ohladiti. Posebno izmiksati puter i prah šećer, pa dodati čokoladnoj kremi. Dobro izmiksati.Posebno umutiti snijeg od 3 bjelanca i 3 kašike šećera. Dodati snijeg u kremu, pa sjediniti. Ostaviti kremu u frižider, da se malo stegne. Odvojiti 1/3 kreme.Biskvit premazati sirupom, pa premazati kremom. Preko staviti drugi biskvit, premazan sirupom. Ostaviti u frižider par sati, da se krema stegne. Zatim skinuti ivicu kalupa. Cijelu tortu premazati odvojenom 1/3 kreme, pa preliti čokoladnom glazurom. Ostaviti da se glazura stegne, pa rezati na parčad.

Prijatno! (tortekolaci.com)