utorak, 8. srpnja 2014.

Suhi rolat - Kokos

 
 
Sastojci

    Tamni dio:
     500 gr mljevenog Petit beure keksa ( jedna kutija )
     250 gr secera u prahu
     100 gr naribane cokolade za kuhanje
     oko 0,5 dcl ruma ( moze i vise, po zelji )
     2 dcl toplog mlijeka
      kakaa po potrebi radi jacine boje
    Fil:
     250 gr margarina
     100 gr secera u prahu
     200 gr kokosa
  
Priprema

     Mljeveni keks, secer u prahu, naribanu cokoladu ( mozete po zelji staviti i vise cokolade ), ruma po zelji i ako zelite jacu boju dodajte kakaa pomijesajte i polako dodajte toplo mlijeko. Mlijeko dodajte malo po malo, mozda vam nece biti potrebno svih 2 dcl mlijeka. Smjesa ne smije biti ni premekana ni pretvrda!

    Fil:

    Omeksani margarin i 100 gr secera u prahu vilicom dobro ujednacite, zatim dodajte 200 gr kokosa, isto dobro ujednacite.
    Plasticnu vrecicu od 3 kg razrezite tako da dobijete oblik prakvokuta " knjige ". Vrecicu zalijepite selotejpom za stol da vam se ne pomjera dok budete radili. Vrecicu pospite secerom u prahu. Od tamonog dijela napravite " kobasicu ", stavite na sredinu vrecice i razvaljate. Zatim pomocu zlice i tupog noza lagano nanesite fil. Vrecicu odlijepite i zarolajte rolat.
    Presjecite ga na dva - tri dijela da ( vam je lakse prenjeti rolat ) umotajte u foliju i stavite u hladnjak ili zamrzivac da se stisne!
    Eto, nadam se da smo vam uspjeli objasniti kako da dobijete rolat ovako savrseno umotan kakav radi moja svekrva! :))
    Savjet: ukoliko zelite tanje salamice obje smjese podijelite na dva jednaka dijela, te svaki zasebno rasirite po vrecici od 3 kg i urolajte. Dobiti cete dvije tanje salame. Tako sam ja radila za ovaj Bozic! :))
(coolianrika.com)