petak, 13. lipnja 2014.

Torta sa kruškama

Sastojci: Količina:
- mljevenog keksa 300 g
- prah šećera 5 kasika
- otopljenog margarina 150 g
- soka od krušaka po potrebi
- veće kruške 4
- šećera 1,5 solja
- vode 3 solje
- pudinga od vanilije 2
- slag, mljeveni orasi dekoracija
- šolja = 200 ml 1

Uputstvo za pripremu:

  Sjediniti mljeveni keks,prah šećer, otopljeni margarin, pa dodati sok od krušaka (po potrebi). Sve dobro sjediniti, pa oblikovati podlogu za tortu. Oko podloge staviti ivicu kalupa za tortu. Kruske oguliti, pa narezati na kockice. Staviti u serpu, dodati šećer i vodu, pa kuhati 10-tak minuta. Umutiti prah pudinga od vanilije sa malo vode, pa sipati vrelu tečnost iz šerpe. Mijesajući svo vrijeme, sipati sadržaj u šerpu. Kada krema dobije gustinu, maknuti sa vatre. Malo prohladiti, pa sipati u kalup, preko podloge od keksa. Dobro ohladiti u frizideru, pa skinuti ivice kalupa. Premazati umućenim slagom, posuti orasima. Kad se ohladi, rezati na parcad!