četvrtak, 5. lipnja 2014.
Torta sa jagodama
POTREBNO JE:
Kora: 8 belanaca, 8 kašika šećera, 4 kašike mlevenih lešnika, 4 kašike mlevenih oraha, 4 kašike prezli
Fil I: 4 žumanca, 2 pudinga od jagode, 500 ml mleka, 8 kašika šećera, 125 g margarina, oko 1 kg zamrznutih jagoda
Fil II: 4 žumanca, 2 pudinga od vanile, 500 ml mleka, 8 kašika šećera, 125 g margarina
Fil III: 400 ml slatke pavlake
Dodati šlag za finalno premazivanje torte.
PRIPREMA
Za koru dobro umutiti belanca sa šećerom, pa dodati mlevene orahe, lešnike i prezle, promešati polako kašikom, pa smesu izliti u pleh obložen papirom i peći koru na 180C oko 25 min.
Prvo umutite fil III - slatku pavlaku. Zatim počnite da pravite fil I: u deci mleka razmutite žumanca i prašak za puding od jagode, a ostatak mleka (4 dl) stavite da provri sa šećerom. Kada provri dodajte izmućena žumanca i puding. Kad se fil ohladi, dodajte margarin i 3 kašike od III fila, odnosno umućene slatke pavlake. Zatim kuvate drugi fil: u deci mleka razmutite žumanca i puding od vanile, a ostatak mleka staviti da provri sa šećerom. Kad provri, dodajte žumanca i puding. Ohladite fil pa ga umutite s margarinom i 3 kašike umućene slatke pavlake. Treći film vam je ono što je ostalo od slatke pavlake. Filovati: kora, fil I, pa poređati oprane jagode s vrhom nagore, pa fil II, fil III. Premazati tortu šlagom i na vrh kao dekoraciju staviti voće po želji.