četvrtak, 19. lipnja 2014.

Torta od tresanja




POTREBNO JE
ZA OSNOVNU KORU 4 belanca, 120 g šećera u prahu, 20 g gustina, 100 g struganih lešnika
ZA BISKVIT 3 žumanca, 90 g šećera u prahu, 3 belanca, 40 g brašna, 50 g gustina, malo praška ze pecivo
ZA KREM 150 g maslaca, 150 g šećera u prahu, žumance, 50 g želea od ribizle
ZA PRELIV 4 kašike vode, 20 g šećera u prahu, 1/8 l trešnjevače, 125 g prženog lešnika, 100 g šećera u prahu.
 PRIPREMA
Čvrsto umutite belanca, pa ih lagano pomešajte sa šećerom u prahu, gustinom i lešnicima. Od testa ispecite dve kore na 170 stepeni. Za biskvit umutite žumanca s tri kašike vruće vode, dodajte 80 g šećera u prahu, belanca umućena sa 10 g šećera, brašno, gustin i prašak za pecivo. Nalijte u pleh i ispecite na 195 stepeni. Za krem penasto umutite maslac, pa mu postepeno dodajte šećer u prahu, žumance i žele. Ostavite da se ohladi. Za preliv skuvajte vodu sa šećerom, ohladite i dodajte trešnjevaču. Najpre osnovnu koru premažite kremom od maslaca, preko stavite biskvitnu koru natopljenu prelivom od trešnjevače, pa opet osnovnu koru premazanu kremom od maslaca. Celu tortu premažite kremom od maslaca, ivice ukrasite lešnicima, pa pospite šećerom u prahu.