četvrtak, 5. lipnja 2014.
Plava dama
POTREBNO JE
ZA TESTO: 100 g brašna, 2 kašike praška za pecivo, 75 g šećera, vanilin šećer, 3 jaja, 2 kašike ulja
ZA KREM: 6 listića želatina, 550 g jogurta, 50 ml džina, 2 kašike soka od limuna, 50 g šećera, 250 ml slatke pavlake, 100 g želea
ZA PRELIV: 2 pomorandže, 4 listića želatina, 125 ml likera „blu kurakao”, 125 ml vode, 30 g šećera
PRIPREMA
Umutite sve sastojke za testo, sipajte testo u pleh obložen papirom za pečenje i pecite ga 20 minuta na 180 stepeni. Pripremite želatin prema uputstvu na pakovanju. Pomešajte jogurt, džin, sok i šećer. Ocedite želatin, rastopite ga i pomešajte s masom od jogurta. Čim počne da se zgušnjava, čvrsto umutite slatku pavlaku sa šećerom i dodajte je u krem. Dve trećine seckanog želea takođe dodajte kremu i premažite njime koru. Pomorandže i limun rasporedite preko krema. Za preliv rastopite želatin i pomešajte ga s likerom „blu kurakao”, vodom i šećerom. Tečnost pažljivo prelijte preko voća. Preostale kockice želea rasporedite po torti.