srijeda, 18. lipnja 2014.

Pita šumska čarolija


Sastojci: Količina:
- potrebno za testo
- brasno 400 g
- margarin 200 g
- secer u prahu 80 g
- hladna voda 60 ml
- prasak za pecivo 1/2 kesice
- potrebno za fil
- visnje 300 g
- secer 6 kasika
- voda 100 ml
- puding sa ukusom sumskog voca 1/2 kesice
- prezle 2 kasike

Uputstvo za pripremu:

Za testo sjediniti brasno, secer u prahu i prasak za pecivo. Dodati na kocke iseckan omeksali margarin i mesiti da se sjedini. Sipati vodu i umesiti meko testo, a zatim ga ostaviti pola sata u frizideru. Za to vreme spremiti fil: U odgovarajucoj posudi sjediniti visnje, secer i 50 ml vode. Kuvati desetak minuta. Puding razmutiti sa preostalih 50 ml vode, dodati visnjama i kuvati tek toliko da se zgusne, uz neprestano mesanje, oko pola minuta. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Ohlau0111eno testo podeliti na dva dela. Jednu polovinu razvuci na pobrasnjenoj povrsini do velicine tepsije u kojoj ce se peci pita. Tepsiju dobro podmazati, pa u nju prebaciti razvuceno testo. Preko testa sipati prezle pa fil. Drugu polovinu testa razvuci i iseci na trake sirine 2 cm, pa ih redjati preko fila tako da se oblikuje mreza. Pitu peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.