četvrtak, 5. lipnja 2014.
LJesnjak karamel torta
POTREBNO JE:
Kora (x3): 2 belanca, 2 kašike šećera, 1/2 kašike brašna, 40 g mlevenih lešnika
Puding-krem: 10 žumanaca, 10 kašika šećera, 6 kašika brašna, 1 vanilin šećer, 1 kašika arome vanile i 2 čepa ruma, 340 ml mleka, 170 g maslaca
Šlag-krem: 340 g slatke pavlake, 200 g šećera, 120 g lešnika
Priprema:
Belance mutiti čvrsto, dodati šećer, mutiti još malo pa dodati brašno i mlevene lešnike. Peći u zagrejanoj rerni na 170° C oko 15 minuta. Tako tri kore. U veći lonac mešati žumanca sa šećerom, vanilin šećer, kašiku po kašiku brašna i na kraju dodati mleko i tu mešavinu staviti na šporet i kuvati uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne. Kada je gotovo, dodati odmah u vruć puding kockicu po kockicu maslaca i mešati dok se ne rastopi i postane homogena smesa, na kraju dodati aromu i rum. Ostaviti da se ohladi. Sačuvati 2-3 kašike za premazivanje oko torte. Topiti 200 grama šećera dok ne dobije zlatnu zutu boju, izliti na pek papir (obložen na plehu) i ostaviti dok se ohladi i stvrdne. Onda ga tući čekićem za šnicle u komadiće. Ostaviti par na stranu za dekoraciju. Lešnike peći u rerni na 180° C oko 10 minuta. Ostaviti da se ohlade pa ih ljuštiti i seckati. Pavlaku umutiti čvrsto, dodati seckane lešnike i karamel komadiće. Oko prve kore staviti obruč za torte, na prvu koru ide 1/3 pudinga onda 1/3 šlaga pa kora. Na kraju preostali šlag ili čokoladni previl. Dekorišite po želji.