petak, 30. svibnja 2014.

Torta divlja ruza




POTREBNO JE

ZA KORE: 20 belanaca, 600 g šećera, 2 kašike sirćeta, 300 g seckanih oraha, 6 kašika mlevenog keksa.
ZA PRVI FIL: 2 pudinga od vanile, 3 dl vode, 100 g šećera, kesica šlaga, 250 g margarina, 200 g prženog mlevenog lešnika.
ZA DRUGI FIL: 400 g mlevenih oraha, 50 ml mleka, 150 g šećera, kora od jednog limuna, 250 g margarina, 4 belanca.
ZA TREĆI FIL: 20 žumanaca, 400 g šećera, 200 g čokolade, 2 dl hladne vode, 250 g margarina, 100 g prženog mlevenog lešnika.
ZA ČETVRTI FIL: 300 g mlevenog keksa, 50 ml mleka, 200 g šećera, 4 žumanca, kesica šlaga, 250 g margarina, 100 g mlevenih oraha, 100 g seckanih oraha, 200 g suvog grožđa, 100 g seckane čokolade.
ZA GLAZURU: 100 g čokolade, 30 g margarina, 2 kašike ulja, 1 jaje

 

PRIPREMA
Lupajte belanca sa šećerom, dodajte sirće i kada se napravi čvrst sneg, polako umešajte orahe i keks. Od ove mase pecite dve kore na 180 stepeni oko 40 minuta. Za prvi fil skuvajte puding s vodom i šećerom, pa u ohlađeno dodajte prah za šlag i umućen margarin. Na kraju polako umešajte polovinu mlevenih lešnika. Ovim filom nafilujte prvu koru, pa preko njega pospite drugom polovinom lešnika.
 
Za drugi fil poparite orahe i šećer vrelim mlekom i dodajte nastruganu koru limuna. U hladan fil dodajte umućeni margarin i na kraju šne od belanaca. Ovaj fil premažite preko prvog fila, pa stavite drugu koru.
 
Treći fil skuvajte od žumanaca, šećera i vode, pa u ohlađen žuti fil dodajte otopljenu čokoladu i umućeni margarin. Filujte drugu koru i pospite prženim lešnikom.
Za četvrti fil nakvasite keks mlakim mlekom, a žumanca umutite sa šećerom. Sjedinite dve mase, dodajte šlag u prahu, umućeni margarin. Kada fil postane penast, dodajte orahe, suvo grožđe i seckanu čokoladu. Fil stavite na prethodni. Kada se torta dobro ohladi i stegne, prelijte je glazurom od čokolade.