petak, 30. svibnja 2014.

Kapri torta




POTREBNO JE
ZA KORU: 9 belanaca, 300 g šećera, 1 kašika sirćeta, 3 kašike brašna, 150 g čokolade, 50 g margarina.
ZA 1. FIL: 1 l mleka, 9 žumanaca, 300 g šećera, 3 pudinga od vanile, 2 kašike gustina, 375 g margarina.
ZA 2. FIL: 500 g jagoda, 250 g šećera, 3 pudinga od jagode, 2 dl soka od jagode, 1/2 l slatke pavlake.

PRIPREMA
Umutite penasto belanca, dodajte šećer i mutite dok se ne istopi. Dodajte sirće i kratko mutite, sipajte brašno i varjačom lagano sjedinite masu. Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i sušite u zagrejanoj rerni na 120 stepeni jedan sat.
Kada koru ispečete i ohladite premažite je otopljenom čokoladom i margarinom. Za prvi fil u šerpu sipajte osam dl mleka sa šećerom i stavite da provri. U preostalih dva dl mleka razmutite žumanca sa pudingom od vanile i gustinom. Sipajte u provrelo mleko i kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite da se dobro ohladi. Ohlađen fil dodajte u umućen margarin i postepeno mutite dok se ne sjedini. Za drugi fil stavite jagode u šerpu sa šećerom i jedan dl soka od jagode, ostavite da se kratko kuvaju oko pet minuta. U preostalom soku razmutiti puding od jagode. Kada jagode omekšaju sipajte razmućen puding i kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite da se dobro ohladi. Umutiti 2,5 dl slatke pavlake i dodajte postepeno u ohlađen fil od jagoda, muteći mikserom dok se masa ne sjedini. Koru premažite žutim filom, zatim filom od jagoda i okolo ukrasite sa umućenom preostalom slatkom pavlakom.