subota, 31. svibnja 2014.

Cokoladna torta sa visnjama



 

POTREBNO JE
 
ZA KORU 3 jajeta, 3 kašike šećera, kesica vanilin šećera, 2 kašike limunovog soka, kašičica nastrugane kore pomorandže, 3 kašike oštrog brašna
ZA FIL 500 g neslanog sremskog sira, 100 g šećera, 250 ml slatke pavlake, 100 g rastopljene čokolade za kuvanje, kesica želatina, 200 g očišćenih višanja, 50 ml vode, 50 g seckanih lešnika, kesica želatina
ZA GLAZURU 100 g čokolade za kuvanje, 50 g maslaca
ZA DEKORACIJU umućen šlag, višnje i trešnje


PRIPREMA
Žumanca, šećer i vanilin šećer penasto umutite. Dodajte sok od limuna, nastruganu koru pomorandže, brašno i čvrst sneg od belanaca. Smesu preručite u podmazan i brašnom posut okrugli kalup. Pecite 20 minuta na 180 stepeni. Višnje i vodu stavite da se kuvaju i, kad višnje omekšaju, skinite s vatre, te ohladite. Penasto umutite sremski sir i šećer, te sastavite sa želatinom. Na kraju dodajte dobro umućenu slatku pavlaku.
Odvojte trećinu smese i pomešajte sa prokuvanim višnjama, a u preostali deo umešajte rastopljenu čokoladu. Na koru rasporedite polovinu čokoladnog fila, zatim stavite beli fil sa višnjama i na kraju premažite preostalim čokoladnim filom. Čokoladu i maslac rastopite na pari i, kad se prohladi, premažite tortu. Držite je u frižideru najmanje dva sata da se ohladi i stegne. Pre služenja ukrasite šlagom, višnjama i trešnjama.