nedjelja, 6. srpnja 2014.

Neodoljivo kremasti kolač od vanile i malina

 
Napravite ovaj kremasti kolač od vanile i malina kojem će malo ko moći da odoli.

Sastojci:
Za kore

    160 g badema
    100 g šećera u prahu
    30 g višenamenskog brašna
    6 belanaca
    100 g šećera
    2 kašičice ružine vodice

Za žele od malina

    2 kašike želatina u prahu
    ¼ šolje hladne vode
    4 šolje zamrznutih malina
    ½ šolje šećera

Za bavarsku kremu od vanile

    8 žumanaca
    100 g šećera
    500 ml mleka
    1 štapić vanile
    2 kašike žalatina u prahu natopljenih u ¼ šolje vode
    500 ml punomasne slatke pavlake

Glazura od limuna

    60 ml limunovog soka
    2 kašike vode
    2 kašike šećera
    Kašičica želatina namočena u dve kašičice vode

Priprema:

Prvo krenite sa pripremom kora. Uključite rernu da se greje na 175C.

Bademe sitno sameljite u blenderu zajedno sa šećerom u prahu, dodajte prosejano brašno pa ostavite sa strane. U posudu uspite belanca pa ih mutite mikserom dok ne počnu da se pene, zatim postepeno dodavajte šećer i mutite dok ne postanu čvrsta. U belanca lagano, spatulom umešajte mešavinu badema i brašna, a tokom mešanja uspite i ružinu vodicu. Dva velika četvrtasta pleha, obložite masnim papirom pa smesu za kore ravnomerno rasporedite u tepsije i pecite 12-15 minuta. Kad su pečene, kore lagano odlepite od masnog papira i ostavite ih sa strane.

Za želatin od malina ista ona dva pleha u kojima ste pekli kore obložite masnim papirom i krenite na pripremu.
Želatin uspite u vodu i ostavite da se upije. U većoj šerpi, na srednje jakoj vatri kuvajte maline i šećer i kuvajte dok se maline u potpunosti ne otope, a nakon toga ih štapnim mikserom ispasirajte u pire za vreme kuvanja. Nakon što se sav šećer otopio, sklonite maline sa šporeta i umešajte želatin pa mešajte dok se u potpunosti ne otopi. Smesu podelite u dva dela i sipajte je u pripremljene plehove. Ostavite da se želatin ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u frižider.

Bavarsku kremu pripremate tako da žumanca mutite zajedno sa šećerom dok ne postanu penasta i posvetle. U međuvremenu u šerpicu uspite mleko, dodajte semenke vanile i stavite na šporet da zakuva. Malu količinu mleka lagano sipajte preko žumanaca, stalno mešajući, a zatim je uspite u šerpu sa ostatkom mleka i vratite na šporet da kuva na laganoj temperaturi dok se ne zgusne. Stalno mešajte žicom za mućenje. Na samom kraju izvadite mahunu vanile i dodajte omekšali želatin pa mešajte dok se ne otopi. Ostavite kremu da se ohladi na sobnu temperaturu pa je pomešajte sa čvrsto tučenom pavlakom i odmah upotrebite.

Glazuru od limuna pripremajte kad kolač sastavite i ohladite na sledeći način. U manju posudu uspite limunov sok, vodu i šećer pa zagrejavajte na šporetu dok se šećer ne otopi. Sklonite sa vatre i dodajte omekšali želatin i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Da biste složili kolač pripremite četvrtasti kalup dimenzija 20×20 ili 22×22 centimetara i obložite ga plastičnom folijom tako da najmanje pet centimetara folije viri izvan kalupa.

Jednu koru od badema izrežite na dimenzije kalupa i stavite na dno. Isto učinite i sa želeom od maline pa stavite preko prve kore, a žele premažite sa malo manje od polovine bavarske kreme.

Preko bavarske kreme stavite ponovo koru, zatim žele, pa ponovo kremu. Ostatke kore od badema poslažite preko bavarske kreme i dobro izravnajte, a zatim preko kore premažite ostatak kreme.

Kolač stavite na hlađenje najmanje 2-4 sata ili preko noći, a kad se kolač stisnuo prelijte ga glazurom od limuna. Čuvajte kolač u frižideru do hlađenja. (lifepressmagazin.com)