nedjelja, 6. srpnja 2014.

Kolač s bananama

 
 
Fantastičan je – tanki čokoladni biskvit, fina kremica na bazi pudinga sa malo višnjevca koji joj da baš posebno finu aromu i banane koje sve skupa upotpune.

Sastojci:

Za biskvit:

    4 jaja
    12 dag šećera
    12 dag brašna
    1 vanilin šećer
    1/2 praška za pecivo
    2 žlice kakaa
    I još: 2 dl mlijeka za preliti biskvit

Za kremu:

    2 pudinga od čokolade
    1 l mlijeka
    8 žlica šećera
    2 vrećice želatine u prahu
    200 ml vrhnja za šlag
    4 žlice višnjevače ili maraskina
    6 banana i 4-5 žlica pekmeza od marelice
    I još: 20 ml vrhnja za šlag za premaz gotovog kolača
 
Priprema :

Biskvit:

    Odvojiti bjelanjca i žumanjca, pa miksati žumanjca sa šećerom dok ne postane pjenasto.
    Dodavati postepeno brašno koje ste prethodno pomiješali s kakaom i praškom za pecivo, te nekoliko žlica mlijeka kako biste lakše promiksali.
    Na kraju umiješati kuhačom čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
    Izliti u namašćen i pobrašnjen veći lim (ja sam pekla u limu veličine 40×30 cm) i peći u pećnici na 180° 25 min.
    Topli biskvit preliti sa 2 dl mlijeka.

Krema:

    Skuhati pudinge prema uputi na omotu. U međuvremenu želatinu u prahu preliti sa nekoliko žlica vode i višnjevačom i pustiti da nabubri nekoliko minuta pa ju potom na laganoj vatri otopiti. U još vrući kuhani puding uliti želatinu.
    Uz miješanje ohladiti puding kako se ne bi stvorila korica s vrha. U međuvremenu izmiksati šlag pa ga umiješati u prohlađeni puding mikserom.
    Banane oguliti i prepoloviti po dužini. Ohlađeni biskvit premazati pekmezom pa po njemu složiti banane. Preko banana izliti kremu (dosta je tekuća no stisnut će se od želatine nakon hlađenja). Kolač dobro rashladiti pa kad se krema stisne premazati sa još jednim tučenim vrhnjem za šlag i posipati čokoladom.

Dobar tek! (recipeci.com)