petak, 11. srpnja 2014.

Naranča kocke

 
 
Osvježavajući kolač od želea od naranče i kreme od sira..

Sastojci

     biskvit: 4 jaja
      100 g šećera
      1 limun šećer
      150 ml ulja
      100 ml soka od naranče
      100 g dukatos jogurta okusa naranča-cimet
      250 g oštrog brašna
      pola paketića praška za pecivo
      2 žlice soka od limuna
     Žele: 900 ml soka od naranče
      100 g gustina
      3 žlice šećera
     krema: 500 g svježeg sira sa vrhnjem -Vindija
      200 g dukatos jogurta okusa naranča-cimet
      200 ml vrhnja za šlag meggle
      1 žlica likera od naranče
     Žele za preljev: 250 ml soka od naranče
      3 žlice gustina
      1 žličica likera od naranče
      1 žlica šećera

Priprema

    Pripremite biskvit.

    Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
    U žumanjke dodajte šećer 50g+ limun šećer i tucite na najjačoj brzini dok ne dobijete svijetlu kremastu smjesu oko 3-4 min.
    Dodajte u tankom mlazu ulje,sok od naranče,sok od limuna,a zatim uspite jogurt.
    Sjedinite pa dodajte brašno+ prašak za pecivo.
    Bjelanjke istucite sa preostalih 50g šećera i mrvicom soli koju dodate kad se zapjene u čvrst snijeg.
    Pola snijega dodajte miksajući na najmnjoj brzini,a ostatak umiješajte ručno.
    Ispecite od ove smjese 3 kore.
    Stranice kalupa ne mastite,koristite pek papir za dno i kalup odvojivih stranica.
    Pecite svaku koru na 170C-25 min. ili na 180C-15 min. zavisi ovašoj pećnici.
    Kalup je okrugli 26 cm.

    Pripremite žele.

    Na srednju vatru stavite kuhati sok od naranče i šećer.
    Oduzmite 150 ml soka od ukupne količine i razmutite gustin.
    Ulijte u sok i kuhajte dok se ne zgusne.
    Vrući žele odmah prelijte po svakoj kori.
    Zadnju koru koju ste ispekli ostavite u kalupu i na nju prelijte žele.
    Stavite kore prelivene sa želeom hladiti u hladnjku da se žele stisne.
    Ja sa kora nisam skidala pek papir,tek na kraju kad sam slagala tortu.

    Pripremite kremu.
    Istucite vrhnje za šlag.
    U drugoj posudi pomiješajte jogurt i sir,liker.
    Koristite jedan cijeli jogurt i 50g koji su vam ostali od jogurta koji smo koristili u pripremi biskvita.
    Lagano umiksajte tučeni šlag.
    Pazite da prethodno šlag ne pretučete,jer ćete dobiti grudastu smjesu kad dodate u sir.
    Izvadite kalup iz hladnjaka i premažite kremu od sira na žele.
    Poklopite drugom korom(odstranite prije papir za pečenje sa kore) s tim da biskvitna strana ide dolje,žele gore..
    Na nju isto nanesite kremu od sira,ponovite postupak i sa trećom korom.
    Premažite i teću koru sa kremom od sira.
    Stavite tortu u hladnjak da se stisne.
    Najbolje ostaviti da prenoći,a ujutro staviti žele ili bijelu glazuru,kako želite po vašem izboru.
    Na vrh torte možete staviti glazuru od bijele čokolade ili žele od naranče.
    Ja sam stavila žele.
    U soku od naranče ukuhate razmućeni gustin.
    Kad se zgusne smjesa maknuti sa vatre umiješati liker od naranče i prelijte po dobro ohlađenoj torti.
    Možete je rezati kao tortu,ja sam je za promjenu rezala na kocke.
    Kolač je dosta visok negdje oko 7,5-8 cm. (coolinarika.com)