utorak, 11. veljače 2014.

Zaher torta


http://kolacii.blogspot.com/2013/08/zaher-torta.html

Sastojci

 Glazura
  • 250 g čokolade za kuvanje
  • 150 g maslaca

Priprema

Penasto umutiti maslac i žumanca pa dodati šećer i mutiti dok masa ne postane svetlo žuta. Zatim dodadti otopljenu čokoladu. Pomešanom brašnu sa praškom za pecivo  dodavati u čokoladnu masu kroz sito naizmenično sa mlekom. Neprestano mutiti da se dobije glatko testo . Ovoj masi dodati čvrst sneg od belanaca.
Testo peči u dobro zagrejanoj rerni u okruglom kalupu (prethodno dobro namazanom maslacem i posutim mekanim brašnom) na 180° C oko 45 minuta.
Ispečenu tortu ostaviti da se dobro ohladi pa je preseći na dva dela. Prvu polovinu torte  filovati s marmeladom od kajsija. Drugu polovinu torte staviti na filovanu prvu polovinu  i ostaviti da se potpuno ohladi.
Za glazuru na pari istopiti čokoladu i maslac pa premazati tortu da bude potpuno glatka.