Sastojci:
Kore: (mere za jednu koru, pečete
tri ovakve)
5 belanaca
8 kašika šećera
5 kašika mlevenih lešnika
2 kašike
brašna
Fil1:
1 l mleka
15 žumanaca
10 kašika šećera
10 kašika brašna
200 gr
prah šećera
250 gr putera
200 gr crne čokolade
Fil2:
2 dl mleka
150 gr mlevenih
lešnika/oraha
1/3 fila1
Još:
4 dl slatke pavlake
2 dl slatke pavlake za
ukrašavanje
Za glazuru (ukoliko želite)
150 gr čokolade 5 kašika ulja
Priprema:
Kore:
Dobro umutiti belanca, dodati
šećer pa nastaviti mutiti da se dobije čvst sneg. Smanjiti mikser na najmanju
brzinu pa dodati lešnike i brašno, kašiku po kašiku. Kore peći u plehu (npr.
38×22) koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom. Peći u zagrejanoj rerni
na 180 stepeni dok se kora lagano ne odvoji od ruba pleha. Pečete tri ovakve
kore.
Fil 1:
Odvojte od 1l malo mleka i u to razmutite žumanca i brašno. Vodite
računa da vam se ne stvore grudvice. Ostatak mleka stavite u šerpu i dodajte u
njega šećer, pa sve zajedno stavite na šporet da provri. Kada provri dodajte
smesu od mleka, jaja i brašna. Kuvajte dok se ne dobije gusta masa. Fil
ostavite da se ohladi.
Kada je fil hladan, u njega dodajte penasto umućen
omekšali maslac i prah šećer. Sve dobro sjedinite u ujednačenu masu. Od
dobijene mase odvojte 1/3 fila, to će vam trebati za fil 2. Otopite čokoladu na
pari i dodajte u ostatak fila (u 2/3 fila) . Tako je gotov fil 1.
Fil 2:
Zagrejte mleko, pa prelijte preko lešnika da se lešnici fino popare. Kada se
ohlade sjedinite ih sa 1/3 fila 1. Umutie 4 dl slatke pavlake. Vodite računa da
vam ne bude prečvrsta pavlaka, ako je previše umutite dodajte malo mleka u nju.
Filovanje:
Kora 1- pola fila 1- umućena slatke pavlaka- kora 2 – fil 2 – kora 3
– druga polovina fila 1.
Glazura po želji Po originalnom receptu ide i glazura
od 150 gr čokolade i 5 kašika ulja, ali je mi nismo stavljali… Ali ako želite
ultra čokoladnu tortu, onda umutite 2 dl slatke pavlake i sa strane ukrasite
tortu. Gore treba da ostane čokoladna.