srijeda, 2. srpnja 2014.

Halva

 
 
Kazu, napraviti halvu je zaista majstorluk. Prava halva treba da se odvaja od kasike, da ne bude previse brasna, da ne bude previse masna, da ne "davi", te da se moze jesti i rukom a i viljuskom.

Sastojci :

     110 gr. maslaca
     110 gr. brasna
     110 gr. secera
     220 ml. vode
     orasi za posipanje

Priprema :

Secer i vodu sastavite i ostavite na stranu.
U serpu rastopite maslac i kad pocnu da se stvaraju mjehurici, smanjite temparaturu, dodajte brasno.
Sa drvenom kasikom pecite brasno oko 10-ak minuta, dok ne dobijete njezno smedju boju.
Kad je brasno u pola peceno stavite da Vam prokuha secer i voda, i kuhajte par minuta ne vise.
Gotovo proprzeno brasno stavite na stranu sa drvenom kasikom unutra.
U lijevoj ruci drzite poklopac od serpe a u desnoj zaljev.
Brasno zalite sa toplim zaljevom i odmah prekrijte sa poklopcom, pazite pri
tom ruke
Nakon par sekundi kad se masa “smiri” brzo drvenom kasikom promijesajte halvu da ne bude grudvica. Ovako izgleda. Halva treba da se odvaja od kasike.
Halvu kasikom vadite u tanjir i prespite sa mljevenimorasima.
Prijatno! (coolinarika.com