četvrtak, 5. lipnja 2014.
Sampita sa cokoladom
POTREBNO JE:
ZA KORU:
6 žumanaca, 6 kašika šećera, 6 kašika brašna, 1 prašak za pecivo, 6 kašika mlake vode.
ZA FIL:
6 belanaca, 500 g šećera, 1 dl vode, sok od 1/2 limuna, 1 dl vode, 1 vanilin šećer, 100 g čokolade, 3 kašike ulja.
PRIPREMA:
Žumanca odvojite od belanaca i umutite ih dobro sa šećerom. Zatim dodajte mlaku vodu i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Izmiksajte masu i sipajte u podmazan i brašnom posut pleh. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko 15 minuta. U šerpu stavite šećer i vodu i ostavite da provri. Kada provri dodajte sok od limuna i ostavite na tihoj vatri da vri oko deset minuta. U međuvremunu umutite šne od belanaca, dodajte vanil šećer i lagano u to sipajte vreo sirup, neprestano muteći. Kada ste sav sirup sipali mutite još desetak minuta. Nanesite šne na koru i ravnomerno razmažite. Stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni jedan minut. Za to vreme otopite čokoladu sa uljem. Nanesite glazuru na vruća belanca i ostavite da se dobro ohladi.