četvrtak, 26. lipnja 2014.

Paunovo oko


Sastojci :

Kora-biskvit
sedamjaja
desetkašika šećera
dvijekašike kakaa
trikašike brašna
polakašikice sode bikarbone

Fil
četrijaja
100gšećera
četirikašike brašna
300mlmlijeka
dvarebra čokolade za kuhanje
250gmargarina
jedanvanilin šećer
Glazura
100gčokolade
2 do 3kašike ulja
Bijela glazura
dvarebra bijele čokolade (posebno otopiti)

Priprema :

Rernu ugrijte na 180°C.
Odvojite bjelanjke i žumanjke.
Bjelanca umutite u snijeg.
Žumanca umiksajte sa šećerom, dodajte brašno i sodu bikarbonu, te lagano dodajte i sneg u tu masu.
Sve umijesite mikserom.
Veliki pleh od rerne obložite pek papirom, sipajte masu i pecite 20 min.
Još topao biskvit zarolajte u vlažnu krpu, odrolajte, skinite krpu i ponovo zarolajte i ostavite da se ohladi.

Fil:
Mlijeko stavite da provri.
Brašno, žumanjke, šećer i vanilin šećer umutite i skuhajte u provrelom mlijeku da se zgusne masa.
Ohladite i ododajte joj sjeckani margarin i sve umiksajte mikserom.
Podijelite u 2 djela.
Jedan dio ostavite žut, a u drugi dio stavite otopljenu čokoladu.
Koru odrolajte, namažite tanko žuti fil, pa braon fil i sve čvrsto zarolajte.
Ohladite ga i prelijte tamnom glazurom.
Prošarajte ga sa bijelom glazurom.  (bosanskikuhar.ba)