Lagana, osvježavajuća torta za ljubitelje malina i kreme od mascarponea i bijele čokolade :)
Sastojci
4 jaja
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
500 gr. mascarpone sira
500 ml. vrhnja za šlag
150 gr. šećera u prahu
200 gr. bijele čokolade
300 gr. malina
100 gr. šećera
1 dcl. vode
1 vanilin šećer
1 želatin
Priprema
KORA:
Umutiti bjelanjca u čvrst snijeg. Žumanjke u posebnoj posudi izmiješati sa kristal šećerom, vanilin šećerom, brašnom i praškom za pecivo. Spojiti bjelanjca sa smjesom od žumanjaka. Sve zajedno ručno izmiješati. Peći 15-20 min (ovisi o pećnici) na 180 stepeni. Nakon pečenja koru ostaviti da se hladi na rešetki.
KREMA OD MASCARPONEA I BIJELE ČOKOLADE:
Izlomljenu bijelu čokoladu otopiti zajedno sa 2 dl vrhnja za šlag na pari. Kada se krema ohladi izmiješati je dobro sa električnom mješalicom i ručno umiješati dodati ostatak umućenog šlaga zajedno sa mascarpone sirom i šećerom u prahu.
KREMA OD MALINA:
Maline prokuhati sa vodom i šećerom, potom dodati vanilin šećer i kuhati nekoliko minuta. Ostaviti da se ohladi ali ne previše (kada bude mlako dodati otopljenu želatinu).
Red slaganja: kora, bijela krema, krema od malina, bijela krema, kora, bijela krema, kora, bijela krema, šlag i dekoracija po želji!!! Dosta bijele kreme :) zato i jeste krem torta! (coolinarika.com)
Sastojci
4 jaja
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
500 gr. mascarpone sira
500 ml. vrhnja za šlag
150 gr. šećera u prahu
200 gr. bijele čokolade
300 gr. malina
100 gr. šećera
1 dcl. vode
1 vanilin šećer
1 želatin
Priprema
KORA:
Umutiti bjelanjca u čvrst snijeg. Žumanjke u posebnoj posudi izmiješati sa kristal šećerom, vanilin šećerom, brašnom i praškom za pecivo. Spojiti bjelanjca sa smjesom od žumanjaka. Sve zajedno ručno izmiješati. Peći 15-20 min (ovisi o pećnici) na 180 stepeni. Nakon pečenja koru ostaviti da se hladi na rešetki.
KREMA OD MASCARPONEA I BIJELE ČOKOLADE:
Izlomljenu bijelu čokoladu otopiti zajedno sa 2 dl vrhnja za šlag na pari. Kada se krema ohladi izmiješati je dobro sa električnom mješalicom i ručno umiješati dodati ostatak umućenog šlaga zajedno sa mascarpone sirom i šećerom u prahu.
KREMA OD MALINA:
Maline prokuhati sa vodom i šećerom, potom dodati vanilin šećer i kuhati nekoliko minuta. Ostaviti da se ohladi ali ne previše (kada bude mlako dodati otopljenu želatinu).
Red slaganja: kora, bijela krema, krema od malina, bijela krema, kora, bijela krema, kora, bijela krema, šlag i dekoracija po želji!!! Dosta bijele kreme :) zato i jeste krem torta! (coolinarika.com)