četvrtak, 26. lipnja 2014.
Čokoladna zavodnica torta
Čokolada, čokolada i samo čokolada, starinska torta, puna čokolade, maslaca i malo slatke pavlake da to sve malo razbije. Kremasta, kore jednake, sva pod konac.
Sastojci
Kore:
10 xxl jaja
12 kašika prah šećera
250g maslaca
200 g istopljene čokolade
150g plazma mlevenog keksa
2 kašike prezli (mrvice)
20g mlevenih pečenih oguljenih lešnika
Čokoladni fil:
8 xxl jaja
250 g šećera
250g maslaca
260g čokolade istopljene
100 g plazma keksa
i još :
500 ml slatke mlečne pavlake 36 %m.m.
150g šlaga + 2dl kisele vode
čokolada za ukrašavanje
Priprema
Kore:
Mikserom umutiti 10 zumanaca sa 4 kašike prah sećera dok ne pobele u gustu penu, dodati kašiku po kašiku umućenog maslaca, otopljenu i mlaku čokoladu, dalje ručno umešati mleveni plazma keks, prezle i lešnike i na kraju lagano umešati špatulom sneg od 10 belanaca iz 3 puta koji je umućen u čvrst šne sa ostatkom šećera.
Podeliti na 4 dela i peći 4 kore u plehu prečnika 28 cm obložen pek papirom na temperaturi od 165 C ventilatorska pećnica ili 180 C klasična oko 20 min, dok se pritisakom prsta u centar vrati u prethodni položaj.
Fil:
Žicom umutiti 8 jaja sa 200g prah sećera, mešati na pari dok se ne zgusne do 71 C.
Umutiti puter penasto pa dodati ohladjenom kremu od jaja kašiku po kašiku, dodati otopljenu čokoladu i mleveni plazma keks. Ostaviti fil da odstoji da upije keks, ako vam se ucini da je fil redak slobodno dodati jos keksa.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, ako mislite da treba dodajte 2 kremfixa.
Sastavljanje torte:
Na tanjir za posluženje stavite koru, 1/4 fila od čokolade, 1/3 šlaga od slatke pavlake;I tako sve do poslednje 4 kore. Stavite obruč oko torte i ohladite preko noći u frižideru. Ukrasite šlagom ili ganacheom od čokolade. Ukrašena je ružama od šlaga I čokoladnim pločicama. (coolinarika.com)