četvrtak, 5. lipnja 2014.
Cizkejk sa visnjama
POTREBNO JE
200 g mlevenog keksa, 125 g maslaca, 2 kašike meda, 300 g sirnog namaza, 160 g šećera u prahu,
250 ml biljne slatke pavlake, kašika soka od limuna, kesica želatina u prahu, belog, kesica želatina u prahu, crvenog, 300 g višanja, 200 ml soka ili vode, 4 kašike šećera
PRIPREMA
Mleveni keks, maslac i med sjediniti u kompaktnu masu. Na dnu kalupa (25-26 cm), kome se otvaraju stranice, staviti masu od keksa. Pritisnuti i izravnati. Sirni namaz izručiti u odgovarajuću posudu, dodati šećer u prahu i izmiksati, a onda dodati sok od limuna. Posebno izmiksati slatku pavlaku i onda je umešati u smesu sa sirom. Jednu kesicu želatina spremiti prema uputstvu sa kesice. Kada je želatin nabubreo, malo ga par sekundi zagrejati na ringli da se otopi, a onda ga sipati u fil sa sirom. Sve zajedno izmešati. Fil preručiti u kalup i sipati preko keksa. Izravnati i ostaviti u frižider da se ohladi. U međuvremenu spremiti preliv sa višnjama. Želatin spremiti prema uputstvu sa kesice i ostaviti da nabubri. Višnje preliti sa sokom koji su pustile ili sa vodom, dodati šećer i staviti da se kuva. Kuvati oko 10 minuta, skloniti sa vatre i onda umešati nabubreli želatin. Promešati i ostaviti desetak minuta da se preliv prohladi. Kada se preliv prohladio, sipati ga preko ohlađenog fila od sira i staviti u frižider na dalje hlađenje. Pre skidanja obruča, obavezno tanjim nožem odvojiti ivice.