srijeda, 9. srpnja 2014.

Sendvič sladoled

 
 
ZA BISKVIT: 

170 g brašna, 35 g čokolade u prahu ili kakaoa, 100 g šećera, 140 g rastopljenog maslaca, 1 jaje, 1 vanilin šećer, malo soli.

ZA SLADOLED: 

250 ml punomasnog mleka, 250 ml slatke pavlake, 6 žumanca, 90 g šećera, 1 štapić vanile.
 

PRIPREMA:

Izmešajte brašno, čokoladu u prahu, šećer i vanilin šećer, dodajte rastopljeni maslac i jaje. Zamesite testo, zamotajte u providnu foliju i ostavite 30 minuta u frižideru. Testo rastanjite između dva lista papira za pečenje, isecite na pravougaonike željne veličine, pa zajedno sa papirom prenesite na pleh za pečenje. Izbockajte na par mesta i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12-15 minuta. Keksiće ostavite da se ohlade, pa polovinu poređajte jedan pored drugog. Premažite ih omekšalim sladoledom i preklopite preostalim keksićima. Sve stavite u zamrzivač da se stegne. Za sladoled pomešajte u šerpici mleko i slatku pavlaku i dodajte štapić vanile. Zagrevajte mleko na srednje jakoj vatri do tačke vrenja, zatim sklonite sa vatre, poklopite i ostavite oko deset minuta, pa izvadite vanilu. U međuvremenu umutite žumanca sa šećerom, pa u njih polako sipajte vruće mleko mešajući sve vreme da se žumanca ne bi zgrušala. Vratite sve u lonac, pa kuvajte na laganoj vatri neprestano mešajući dok se krem ne zgusne. Krem odmah prespite u činiju sipajući ga kroz gustu mrežastu cediljku, pa činiju sa kremom stavite u drugu posudu sa hladnom vodom i ledom. Kada se ohladi stavite krem u zamrzivač da se stegne.