Sastojci za tijesto:
400 gr mekog brašna T-500
200 gr maslaca ili margarina
20 gr kristal šećera
1 kesica vanilija šećera
malo soli
100 ml mlijeka
½ kesice suhog kvasca (instant)
1 jaje
Sastojci za prvi nadjev:
300 gr pelmeza od kajsija
Sastojci za drugi nadjev:
240 gr mljevenih oraha
240 gr kristal šećera
malo cimeta u prahu
malo ruma
Sastojci za glazuru:
60 gr čokolade za kuhanje
2 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
25 gr maslaca ili margarina
400 gr mekog brašna T-500
200 gr maslaca ili margarina
20 gr kristal šećera
1 kesica vanilija šećera
malo soli
100 ml mlijeka
½ kesice suhog kvasca (instant)
1 jaje
Sastojci za prvi nadjev:
300 gr pelmeza od kajsija
Sastojci za drugi nadjev:
240 gr mljevenih oraha
240 gr kristal šećera
malo cimeta u prahu
malo ruma
Sastojci za glazuru:
60 gr čokolade za kuhanje
2 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
25 gr maslaca ili margarina
Priprema:
Brašno prosijati. Mlijeko malo zagrijati i dodati mu suhi kvasac. Brašnu dodati maslac ili margarin narezan na listiće, kristal šećer i vanilija šećer te rukama izraditi da se dobro razmrvi maslac ili margarin.
Dodati jaje, kvasac sa mlijekom i rukama dobro umijesiti tijesto da bude glatko (oko 15 min)
Od ove količine namirnica dobila sam 800 gr tijesta.
Tijesto podijeliti na 4 jufke (kore).
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 18cm x 30cm premazati margarinom i staviti papir za pečenje kojeg isto treba namazati margarinom i posuti krušnim mrvicama.
Mljevene orahe pomiješati sa kristal šećerom i dobivenu smjesu podijeliti na 3 dijela. Prvu jufku tijesta razviti na dimenziju tepsije i staviti na papir u tepsiji. Tijesto izbockati sa viljuškom. Tijesto premazati sa pekmezom od kajsija (100 gr.). Preko pekmeza od kajsije staviti mješavinu mljevenih oraha i šećera. Poprskati rumom i posuti sa cimetom u prahu.
Na to staviti razvijeno drugo tijesto i ponoviti prethodni postupak.
Na to staviti razvijeno treće tijesto i ponoviti prethodni postupak.
Slaganje je završeno sa stavljanjem četvrtog razvijenog tijesta.
Gornje tijesto također izbockati sa viljuškom.
Tako složen kolač ostaviti da miruje u tepsiji 2 sata.
Pećnicu zagrijati na 190ºC i staviti kolač da se peće oko 25-30 minuta. Vrući kolač zajedno sa papirom za pečenje prebaciti na tacnu za posluživanje i lagano izvući papir ispod kolača.
Pustiti da se malo prohladi 10-ak minuta
Na laganoj vatri otopiti sastojke za glazuru (ne smije prokuhati) i pripremljenu glazuru preliti preko kolača.
Koncem ili nožem označiti komade po širini na 6 dijelova (od 18 cm. po 3 cm.), a po dužini na 5 dijelova (od 30cm. po 6 cm.), a može se rezati i na veće komade. (recepti-svijeta.com)
Brašno prosijati. Mlijeko malo zagrijati i dodati mu suhi kvasac. Brašnu dodati maslac ili margarin narezan na listiće, kristal šećer i vanilija šećer te rukama izraditi da se dobro razmrvi maslac ili margarin.
Dodati jaje, kvasac sa mlijekom i rukama dobro umijesiti tijesto da bude glatko (oko 15 min)
Od ove količine namirnica dobila sam 800 gr tijesta.
Tijesto podijeliti na 4 jufke (kore).
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 18cm x 30cm premazati margarinom i staviti papir za pečenje kojeg isto treba namazati margarinom i posuti krušnim mrvicama.
Mljevene orahe pomiješati sa kristal šećerom i dobivenu smjesu podijeliti na 3 dijela. Prvu jufku tijesta razviti na dimenziju tepsije i staviti na papir u tepsiji. Tijesto izbockati sa viljuškom. Tijesto premazati sa pekmezom od kajsija (100 gr.). Preko pekmeza od kajsije staviti mješavinu mljevenih oraha i šećera. Poprskati rumom i posuti sa cimetom u prahu.
Na to staviti razvijeno drugo tijesto i ponoviti prethodni postupak.
Na to staviti razvijeno treće tijesto i ponoviti prethodni postupak.
Slaganje je završeno sa stavljanjem četvrtog razvijenog tijesta.
Gornje tijesto također izbockati sa viljuškom.
Tako složen kolač ostaviti da miruje u tepsiji 2 sata.
Pećnicu zagrijati na 190ºC i staviti kolač da se peće oko 25-30 minuta. Vrući kolač zajedno sa papirom za pečenje prebaciti na tacnu za posluživanje i lagano izvući papir ispod kolača.
Pustiti da se malo prohladi 10-ak minuta
Na laganoj vatri otopiti sastojke za glazuru (ne smije prokuhati) i pripremljenu glazuru preliti preko kolača.
Koncem ili nožem označiti komade po širini na 6 dijelova (od 18 cm. po 3 cm.), a po dužini na 5 dijelova (od 30cm. po 6 cm.), a može se rezati i na veće komade. (recepti-svijeta.com)