četvrtak, 13. veljače 2014.

Žuta torta


http://kolacii.blogspot.com/2013/08/zuta-torta.html

Sastojci za patišpanj:
8 jaja
8 kašika šećera
8 kašika brašna

Priprema patišpanja:

Odvojiti žumanca od belanaca, pa ih dobro umutiti sa šećerom.
Umutiti sneg od belanaca pa u njih dodati smesu od šećer i žumanaca i dobro sjediniti u jako gustu masu. Na kraju dodati brašno sjediniti lagano varjačom(ne nikako mikserom). Smesu sipati u pravougaoni pleh u koji je predhodno stavljen pek papir.
Peći 15min na 180°C. Kad testo porumeni, probati da li je pečeno probadanjem testa iglom ili čačkalicom, koja treba da bude suva kad je izvučete iz testa.

Sastojci za fil:
6 žumanaca
15 kašika šećera
5 kašika brašna
1 vanilin šećer
1 margarin

Priprema fila:

Staviti mleko da se zagreje.
U posebnom sudu umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i šoljicu mleka , sve još malo mutiti, pa dodati u vruće mleko i kuvati na pari. Kada se masa zgusne skloniti sa vatre i u još vruću masu dodati 1 margarin. Ohlađen patišpanj seći na uzdužne trake širine 1cm, pa filovati na sledeći nacin: trake horizontalno naređati jednu do druge, natopiti sa malo ruma, premazati dzemom od kajsija pa zatim filom.