Sastojci:
Kora
Prvi fil
-
300 gr
mljevenog Plazma keksa
-
casa od 200 ml
soka od narandze
-
100 gr
cokolade za kuhanje
-
125 gr
margarina
-
50 gr
secera u prahu
Drugi fil
-
250 gr
oraha
-
2 kasike
secera
-
100 ml
mlijeka
-
125 gr
margarina
-
50 gr
secera u prahu
Priprema:
-
Kora se priprema jednostavno. Umute se
najprije bjelanca, zatim se doda secer, pa zumanca, pa onda brasno i prasak
za pecivo, kakao i na kraju se kasikom u to umjesaju orasi. Pece se na
180 stepeni, dok se kora ne odvoji od ivica pleha, a pleh je velicine
25×35 cm. Ali svako prilagodjava plehu koji ima, moze i malo manji, kora
ce biti deblja.
-
Kada se kora ohladi, pospe se sokom od
nacjedjene pomorandze, ako je malo 200 ml koliko stoji u receptu, moze da
se doda jos malo, po slobodnoj procjeni domacice.
-
Prvi fil se pravi tako sto se Plazma keks
prelije sokom od narandze i ostavi se malo da upije, a onda se posebno
dobro umuti margarin sa secerom u prahu. Toj smjesi se dodaje plazma
keks, a zatim i otopljena cokolada. Ako je smjesa tvrda, slobodno se doda
jos soka od narandze, da se dobije masa koja moze da se maze preko
kore.
-
Za drugi fil se najprije orasi malo podpeku u
rerni, zatim se samelju, pa se popare u mlijeku koje se malo zaseceri.
Kada se ohlade, takodje se sastave, sa prethodno umucenim margarinom i
secerom u prahu.
-
Treci fil se napravi prvi, kako bi se hladio
dok se drugi filovi prave. Dakle skuha se puding od vanile, ali se ne
stavi 8 vec 4 kasike secera. Dok se fil hladi, umuti se margarin sa
secerom u prahu, a zatim se sastavi sa pudingom. Dobije se prekrasna,
glatka smjesa.
Na koru se najprije stavi fil sa Plazma keksom, pa fil od oraha, a na
kraju zuti fil. Odozgo se
torta premaze sa dvije umucene slatke pavlake.
Posluživanje
Trebalo bi da prenoci, makar jednu noc u frizideru, da se lijepo ohladi.