ponedjeljak, 10. veljače 2014.

Smederevska torta


http://kolacii.blogspot.com/2013/08/smederevska-torta.html

POTREBNO JE

ZA KORU
10 jaja, 270 g šećera, 250 g oljuštenih mlevenih badema, 120 g mlevenog keksa, kuvana jaka crna kafa
ZA FIL 200 ml kuvane jake crne kafe, 5 žumanaca, 100 g šećera zamirisanog vanilom, 140 g maslaca, 140 g šećera

PRIPREMA

Dobro umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte mlevene bademe i mleveni keks natopljen kafom. Na kraju sastavite s dobro umućenim belancima. Smesu preručite u podmazan i brašnom posut okrugli kalup. Pecite oko pola sata na 180 stepeni. Ohlađenu koru prepolovite. Za fil na pari mutite žumance sa šećerom. Sipajte kafu i kuvajte da se krem zgusne. Penasto umutite maslac i šećer, pa stavite s ohlađenim kremom. Stavite na poslužavnik donju koru, nafilujte je, stavite preko drugu koru i celu tortu premažite preostalim filom. Tortu možete da ukrasite mlevenim bademom ili proprženim listićima badema.